Pod hladinou – Darcy Coates

Recenze knihy „Pod hladinou“ od autorky Darcy Coates

Darcy Coates je autorka, která se na hororové scéně objevila v roce 2015 a od té doby napsala více než dvacet románů, zahrnujících tři samostatné série, dvě sbírky krátkých příběhů a patnáct samostatných děl. Do doby než jsem se pustil do knihy „Pod hladinou,“ jsem neměl tu čest číst ani jedno z jejích děl. S pověstí autorky, která se specializuje na „útulné“ duchovní příběhy, jež prý nedokáží skutečně vyděsit, jsem se jí vyhýbal, dokud mě tento námořní hororový příběh nezaujal. Nebyl jsem si jistý, čeho mám očekávat, a byl jsem velmi překvapen, jak snadno mě kniha vtáhla a zcela pohltila už po dvaceti stránkách, když jsem objevoval osudy pěti potápěčů, kteří narazili na potopenou loď SS Arcadia. Není nic uspokojivějšího než být překvapen fikcí (nebo mít vyvrácený předem vytvořený názor!), a „Pod hladinou“ mě drželo ve stavu napětí společně s vystrašenými dobrodruhy.

„Pod hladinou“ má dvě dějové linie a ihned se ponořuje do děje – jedna zahrnuje současný příběh, který se zaměřuje na malou posádku ve Finském zálivu, čtyřicet jedna mil od švédského pobřeží v Baltském moři. Posádka se chystá vyslat pět potápěčů na průzkum nedávno objeveného oceánského parníku pro televizní dokument. Druhá dějová linie se vrací do roku 1928, jedenáct dní před potopením lodi, a postupně odhaluje události směřující k tragédii s nečekanými a znepokojujícími odhaleními. SS Arcadia je z historického hlediska velkou námořní záhadou. I když byly zaznamenány nouzové výzvy, příčina potopení nebyla nikdy odhalena a neexistují žádní přeživší ani důvody, proč loď zabloudila stovky mil mimo svou plánovanou trasu. Na začátku knihy mě více zaujala současná dějová linie, ale jak se události roku 1928 stávaly divnějšími a znepokojujícími, zjistil jsem, že se vzájemně vyvažují a jsou obě stejně poutavé.

Kniha není akčním románem, ačkoliv scény s plaváním a potápěním jsou zpracovány krásně a realisticky. Nikdy jsem si nepřipadal, jako bych byl v prostředí dobrodružství Lary Croftové: Tomb Raider! Místo toho jsou tyto sekvence neuvěřitelně atmosférické, hrozivé a tísnivě klaustrofobické, s napětím postav, které se vsakují a kapají na stránky knihy. Člověk má pocit, že v každém okamžiku by se něco mohlo pokazit, a toto napětí se stupňuje s každým dalším ponorem. Když je to porovnáno s paranojí v dějové linii z roku 1928, kombinace je úžasná. Sice se nejedná o rychlé tempo, ale ani to nepůsobí pomalu nebo příliš dlouze. Já osobně o potápění nevím téměř nic, ale pozornost k detailům ve scénách plavání pod vodou působí velmi autenticky. Když různé hodnoty kyslíku postupně klesají, začal jsem se cítit nervózní! (Pro informaci, doporučená spotřeba kyslíku v knize je: 25% k dosažení vraku, 25% pro průzkum, 25% pro návrat domů a 25% pro nouzové případy.) A garantuji, že ten poslední 25% určitě budete potřebovat!

Další silnou stránkou „Pod hladinou“ je zábavná škála postav, které jsou představeny z pohledu třetí osoby, s důrazem na několik z nich. Hlavních pět postav – Cove, Roy, Aiden, Hestie a Vanna – má různé role a různý stupeň námořní zkušenosti. Cove je vedoucím expedice, Hestie vědkyní a Vanna expertkou na potápění, která rozhoduje pod vodou. Napětí roste, když si uvědomíme, že několik z potápěčů má málo zkušeností a možná skrývá nějakou podivnou tajemství. Postavy na sebe navzájem reagují a jsou dostatečně zajímavé, aby posílily děj, zejména když začnou věci pod vodou vycházet z míry.

Neřeknu nic o tom, co se odehrává pod vodou, kromě toho, že je to krásně střízlivě a s postupem čtyř ponorů, které zabírají značné množství stránek. Ještě lepší je skutečnost, že není vůbec zřejmé, jak se podivné události roku 1928 spojují s událostmi současnosti, ale způsob, jakým se všechno propojuje, je chytrý a reálný. Skutečnost, že potápěči potřebují určitý počet hodin záběrů pro dokument, dělá věci ještě více napínavými, protože i po prvním ponoru mají pocit, že něco není v pořádku, začínají se obávat skutečných okolností potopení.

Struktura a vzhled lodi SS Arcadia jsou tak živě popsány, že si stále dokážu představit tiché chodby, neporušené ložnice a převrácené stoly. A to ještě nezmiňuji tajemné zprávy napsané na různých površích. „Jsou ve zdech.“ Ježišmarjá! Některé z těchto scén jsou vynikající a přispívají k opravdu nezapomenutelnému a atmosférickému hororovému románu. Jednosměrná jízdenka do pekel čeká na ty, kteří jsou dost odvážní, aby si zahráli na lodi SS Arcadia!

Tato recenze knihy „Pod hladinou“ od Darcy Coates nabízí poutavý pohled na její příběh, který se odehrává v hlubinách oceánu a spojuje minulost s přítomností. Autorka dokáže vytvořit napínavou a atmosférickou atmosféru, která vás pohltí do té doby, než dosáhnete poslední stránky. Kniha zároveň kombinuje realistické potápěčské scény s nadpřirozenými prvky, což dává dohromady poutavý hororový román, který je stojí za přečtení.

Další knihy Darcy Coates na Záložka.cz:

https://www.zalozka.cz/duch-domu-ashburnu-70961

https://www.zalozka.cz/tajemstvi-sidla-craven-manor-76840

https://www.zalozka.cz/prizraky-domu-carrowu-84586

https://www.zalozka.cz/duchove-rodiny-folcroftu-89180

https://www.zalozka.cz/korist-95222

https://www.zalozka.cz/zahada-domu-marwicku-95407

https://www.zalozka.cz/hlasy-v-bouri-135685

https://www.zalozka.cz/fantom-z-blackwoodu-138169

https://www.zalozka.cz/vykriky-v-temnote-142518

https://www.zalozka.cz/straseni-v-rookwardu-143180

https://www.zalozka.cz/sepot-v-mlze-152129

https://www.zalozka.cz/ticho-ve-tme-160057

https://www.zalozka.cz/desy-leigh-harkerove-161400

https://www.zalozka.cz/dum-tajemnych-stinu-155015

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *