Velká samota – Kristin Hannahová


Velká Samota“ od Kristin Hannah je dojemným a výjimečným pohledem na Aljašku v roce 1974 prostřednictvím epické rodinné ságy o odolnosti.

Příběh nás zavádí do života Ernta Allbrighta, bývalého válečného zajatce s posttraumatickou stresovou poruchou, který se po návratu z vietnamské války rozhodne impulsivně přestěhovat do Aljašky. Tam, společně se svojí ženou Corou a třináctiletou dcerou Leni, bojují o přežití doslova i obrazně v poslední divočině Ameriky.

Leni se ocitá mezi otcovou PTSD a bouřlivým vztahem svých rodičů, ale najde si přítele v místním chlapci. S příchodem kruté zimy se stává přežití nezbytným, když se tito hrdinové potýkají se sérií strašidelných traumatických událostí, temných a chladných jako sama zima. Výsledkem jsou krásné, ale zároveň drtivé momenty.

„Velká Samota“ je nezapomenutelnou zimní knihou, která mě oslovila od prvního přečtení, a stále přemýšlím o malebné, ale kruté realitě aljašského pozadí.

Kristin Hannah popisuje Aljašku ve stylu, který je pro mě kouzelný a jiným způsobem nadpřirozený. Oči mě vtáhnou do této nezkrotné krajiny, kde se události odvíjejí. Autorčina schopnost vytvářet poutavé věty mě udržela vzhůru celou noc a udělala z této knihy pětihvězdičkové čtení.

I když jsem cítil, že kniha obsahuje trochu příliš mnoho dramatických událostí, její sugestivnost mi zajistila nezapomenutelný zážitek. Stále se mi vybavují krásné, ale drsné obrazy aljašského prostředí a přírody.

Kristin Hannah je oceňovanou autorkou a pisatelkou bestsellerů s více než dvaceti romány. „Velká Samota“ se stala okamžitým bestsellerem New York Times a byla vyhlášena nejlepším historickým románem roku podle Goodreads.

Celý příběh má jedinečnou atmosféru, ačkoliv některým čtenářům může připadat příliš dramatický. Kristin Hannah se však opírá o své vlastní zkušenosti, protože v 80. letech spolu s rodiči založila Great Alaska Adventure Lodge.

Hlavní postava, Leni, nám podává pohled na příběh ze své perspektivy, což nám umožňuje prožít všechny hrůzy izolace a nedostatku zblízka. Kristin Hannah také vytváří bohatou komunitu postav kolem rodiny Allbrightových, ačkoliv žijí v náročných podmínkách, skvěle se vzájemně podporují.

„Velká Samota“ nabízí kombinaci dramatického a emocionálního příběhu, ačkoliv některé slabiny stylu jsou patrné, nebrání tomu, aby vás pohltila. Konec mě zastihl obklopeného sněhovými závějemi povlečení promočeného mými slzami, což je asi nejblíže, co jsem se k Velké samotě v pohraničí dostal.

Další knihy autorky na Záložka.cz: https://www.zalozka.cz/ctyri-vichry-154742

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *