Hlas Kukačky -Hana Marie Körnerová

Hlas kukačky“ od autorky Hany Marie Körnerové je dojemným pohledem do života dvou žen, Edity a Irmy, zasazený do pohnutých událostí československých dějin během období Mnichovské dohody. Körnerová, známá zavedená česká spisovatelka, nám představuje životy těchto postav v er-formě, čímž nám umožňuje ponořit se hlouběji do jejich osudů.

Na začátku příběhu je Edita, nezávislá žena, která se snaží udržet slušný život v období, kdy se první republika sklání a mění se na tu druhou. Příběh odhaluje její dětství s nelaskavým otcem a divokou puberty, což formuje její charakter a nezávislost. Körnerová se snaží vytvořit silné a uvěřitelné postavy, i když je recenzentka kritická vůči feministické jednostrannosti, kde ženy jsou prezentovány jako hrdé a odvážné, zatímco muži jako nepřátelští.

Příběh se také věnuje Editině matce Irmině minulosti, která se odehrála před vznikem samostatného státu a ovlivnila život Irmy, jejích dětí a vnoučat. Je zajímavé sledovat, jak osudy obou žen spolu souvisí a jakým způsobem se prolínají.

Körnerová volí nelineární strukturu vyprávění, což některým čtenářům může vadit, ale přispívá k postupnému odhalování tajemství a propojení osudů postav. Přestože autorka zdůrazňuje historické události, někteří čtenáři mohou pociťovat nedostatek hloubky v popisu vzniku Československa.

V textu se objevují i redakční nedostatky, kdy autorčina opakování stejných slov a laciné chyby odrážejí nedostatečnou redakční práci. I přes to všechno je však kniha považována za silnou rodinnou ságu s jemným příběhem o chybách, nešťastných láskách a důsledcích nepovedeného dětství.

„Hlas kukačky“ nabízí čtenářkám emotivní a dojemné čtení o jemných vazbách, které se mezi lidmi tvoří a lámou v časech krize. Ačkoliv se kniha soustředí na ženské postavy a jejich vnitřní svět, některým čtenářům může chybět hlubší pohled na historické události. Celkově je to kniha, která se přečte s lehkostí a chytne vás za srdce prostřednictvím silných lidských osudů.

Další knihy Hany Marie Körnerové na Záložce:

https://www.zalozka.cz/hermankove-udoli-64968

https://www.zalozka.cz/andelska-tvar-i-69103

https://www.zalozka.cz/andelska-tvar-ii-76807

https://www.zalozka.cz/prosim-vas-sestricko-108652

https://www.zalozka.cz/jeleni-vrsek-135587

https://www.zalozka.cz/dum-u-tri-borovic-143771 a další zde https://www.zalozka.cz/autor/hana-marie-koernerova-10243

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *