Nové Audioknihy konec března 2023

Ďábel v zrcadle – Juraj Červenák

Z příspěvku jedné čtenářky:

„Nechápu, kam na ty úžasné nápady autor chodí a že ani čtvrtý díl není slabý odvar předchozích, jak už to jinde většinou bývá. Hlavní hrdiny už bezmezně miluju a to mě na tom asi nejvíc baví. Žádní vzorové všech ctností, ale jeden děvkař, druhý válečný mnohonásobný vrah studený jak čumák, třetí deviantní kat. Až si říkám, jestli nejsem taky divná, když jim fandím. Jenže oni mají pod povrchem inteligenci, smysl pro čest a právo, touhu po přátelství a neskutečnou osobní přitažlivost. No a konkrétně v tomto díle – mráz mě obcházel za všech těch prevítů ve vysokých vládních i církevních funkcích. Jak aktuální i v dnešní době….“

čte: Marek Holý

Vítězové – Fredrik Backman

Trilogie z hokejového městečka Medvědín se uzavírá ve velkolepém stylu ve třetím díle, který se snaží zobrazit složitost lidské duše a lidské komunity, jakož i morální otázky a vztahy. Hlavní postavy jsou plnokrevné, vyzrálé a někdy dokážou i provést něco zavrženíhodného, ale autor nenechává emoce bez povšimnutí a vtahuje čtenáře do strhujícího rodinného dramatu. Hokej zde funguje jako spojující prvek i jako předmět rivality mezi sousedními městečky. Texty recenzí zejména chválí pestrost charakterů a styl psaní, který zaručuje kvalitu a možnost najít v knize stále něco nového. Všechny recenze se shodují na tom, že se jedná o závěrečný díl vynikající série a přestože kniha není pro každého, ti, kdo se rozhodnou jí dát šanci, budou zaručeně spokojeni.

čte: Pavel Soukup

Láska ku*evská – Gary John Bishop

Gary John Bishop, autor bestselleru Odse*te se, přináší novou audioknihu s názvem Real Talk o vztazích a lásce. V knize se zaměřuje na to, co stojí za trvalými a naplňujícími vztahy, a poskytuje rady a nástroje, jak tyto vztahy budovat. Autor se nevyhýbá těžkým tématům, ať už jste single, v oddaném vztahu nebo rozvedení. Bishop používá přímou řeč a realistické přístupy k tématu, které jsou vhodné pro každého, kdo chce vytvořit skutečně fungující vztah.

Audiokniha se zaměřuje na to, že v konečném důsledku je náš názor na sebe a ostatní překážkou při budování skutečně jedinečného a úžasného vztahu. Bishop se snaží vysvětlit, jak lze překonat tuto překážku, a nabízí různé praktické tipy a rady, jak vztah budovat a udržovat.

Real Talk o vztazích a lásce není knihou plnou květnatých blábolů, mystických strategií nebo technik, ale spíše přímou řečí pro skutečné lidi. Bishop dokáže velmi jednoduše a srozumitelně vysvětlit, jak si poradit s problémy vztahů a jak budovat skutečně fungující vztahy. Jeho přístup je praktický a realistický, což uspokojí každého čtenáře, který hledá skutečné a praktické rady.

Celkově se jedná o skvělou audioknihu, která nabízí užitečné rady a nástroje pro budování a udržování skutečně fungujících vztahů. Doporučuji ji každému, kdo chce zlepšit své vztahy a udržet je na trvalé a naplňující úrovni.

čte: Zbyšek Horák

Čísla nelžou – 71 věcí, které potřebujete vědět o světě – Václav Smil

Kniha Václava Smila „Čísla nelžou“ nás zavede na fascinující cestu za poznáním faktů v 71 tematických kapitolách, které pokrývají témata od energetiky, dopravy, ekologie až po moderní vynálezy a jejich dopad na naši planetu. Smil jako uznávaný kanadský vědec českého původu přináší nové informace a poutavé příklady, které odpovídají na otázky, proč elektromobily ještě nejsou ekologické, proč je obtížné předpovídat závažnost probíhajících pandemií a jak lidstvo a moderní vynálezy ovlivňují život na Zemi.

Díky své informativnosti a inspirativnosti je kniha doporučována nejen vědcům a ekonomům, ale Smilovy knihy má v oblibě i Bill Gates. Smil dokáže statistické nástroje snadno zpřístupnit běžnému člověku a ukázat, jak nám statistika může pomoci pochopit svět kolem nás. K obecným tvrzením prezentovaným v knize je však nutné přistupovat kriticky, jak ukazuje například Hans Rosling ve své knize „Faktografie“. Rosling kritizuje některé obecně rozšířené mylné představy a zpochybňuje jejich správnost. Proto je nezbytné číst Smilova tvrzení pozorně a zůstat kritický k předkládaným interpretacím.

Smilův přístup zdůrazňuje, že k mnoha statistickým tématům často nemáme dostatek dat a interpretace výsledků může být ovlivněna různými faktory. Tento pohled zdůrazňuje, že je důležité být opatrný a kritický ke statistickým analýzám a interpretacím.

Kniha nabízí mnoho postřehů a přístupů k práci s daty a je vhodná k opakovanému čtení. Celkově je kniha „Čísla nelžou“ velmi doporučovanou četbou, která přináší nové pohledy a pochopení statistických témat a poskytuje čtenářům bohaté znalosti, z nichž mohou čerpat.

čte: Pavel Hromádka

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *