Recenze Nemravné kalendáře a další povídky – Jaroslav Hašek

Audiokniha byla vydána 5.4.2023 ke stoletému výročí autorova úmrtí.

Audioknihu povídek „Nemravné kalendáře a další povídky“ sestavil tým českého eshopu s knihami a audioknihami www.zalozka.cz z různých vydání povídek které napsal český spisovatel Jaroslav Hašek. Audiokniha obsahuje čtyřiadvacet humorných a satirických povídek.

Hašek se v povídkách snažil ukázat širokou škálu lidského chování a charakteru v různých situacích a prostředích. Jeho povídky jsou plné ironie, sarkasmu a absurdity, ale zároveň mají často i hlubší význam a poselství.

Autor se v souboru zaměřuje například na společenskou kritiku, vztahy mezi lidmi a otázky morálky a etiky. Svým charakteristickým stylem a vtipem dokázal vtisknout každé povídce osobitý charakter a zároveň ponechat prostor pro vlastní interpretaci čtenáře.

Jednotlivé povídky jsou psány různými formami, ať už je to klasická próza, dialogy nebo dokonce povídky s prvky cestopisu. Hašek se také v knize nebojí experimentovat s jazykem a stylizací, což dává celé knize určitou originalitu a svěžest.

Výběr povídek v knize je velmi pestrý a různorodý. Autor se nebojí tematicky se pohybovat od vážných sociálních témat až po absurdní komedie. Některé povídky jsou čistě zábavné a lehké, zatímco jiné se zaměřují na ostrou společenskou kritiku a neváhají ukazovat méně známé a kontroverzní aspekty lidského chování.

Celkově se jedná o velmi kvalitní a zajímavou knihu, která potěší jak fanoušky Jaroslava Haška, tak i ty, kteří se s jeho dílem teprve seznamují. „Nemravné kalendáře a další povídky“ jsou svědectvím o autorově neobyčejném talentu a smyslu pro humor a ironii, které jsou stále aktuální i po více než sto letech od jejich vzniku.

Velmi poutavě čte a a různými hlasy do děje vtahuje Pavel Hromádka. Pavel Hromádka se narodil 9.6.1969 v Pardubicích a po maturitě vystudoval činoherní herectví na JAMU v Brně. Je známým představitelem tragikomických postav v divadle, například z Čechovových Tří sester. Kromě toho je i muzikálovým hercem a proslavil se například v rockové opeře Jesus Christ Superstar. Je také znám jako interpreta audioknih, nahrál již mnoho textů pro Český rozhlas a jiné vydavatele. Pavel Hromádka má rád staré rozhlasové nahrávky herců jako Eduard Cupák, Karel Höger a další. Mimo divadelního světa se objevil i v několika televizních seriálech a filmech. Jeho snem je někdy sáhnout po starších textech a rád by načetl Bibli, doplněnou vlastními komentáři.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *