Ještě jednou do Vídně za hudbou

Při naší velikonoční návštěvě Rakouska, jsme navštívili Dům hudby, Dům hudby najdete na této adrese: Haus der Musik Wien, Seilerstätte 30, 1010 Wien asi 300 m od zastávky Karlsplatz, kde také sídlí slavná Vídeňská opera. Dům hudby je převážně věnovaný klasické hudbě a je z velké části interaktivní. Hned na prvním schodišti jsou schodnice vlastně hrajícími klávesami, a divili byste se, kolik ctihodných pánů a dam poskakovalo po schodech aby zahráli svoji melodii.

Není náhodou, že muzeum věnované klasické hudbě se nachází právě ve Vídni. Ve Vídni totiž působil Josef Haydn, považovaný za prvního „klasika“. I když němec, žil ve Vídni 35 let svého života Ludwig van Beethoven a za tu dobu se stihnul 68x stěhovat! 🙂 Část života tu také strávil Wolfgang Amadeus Mozart . Víte, že Franz Schubert byl po celý svůj život tak chudý, že neměl vlastní klavír a vše komponoval pouze z hlavy a přímo zapisoval do not? Ovšem oproti tomu Johann Strauss byl mistr marketingu a já nevěděl, že Straussové byly vlastně 4 – otec (Radeckého pochod mimochodem maršál Radecký se narodil na zámku Třebnice u Sedlčan) a 3 synové, kteří sekaly valčíky jak Baťa cvičky.

No prostě se v muzeu dozvíte mnoho informací, a nebojte se tam jít s dětmi, pro ně tam je mnoho vyžití. Můžou si formou hry s virtuální realitou složit skladbu, dirigovat Vídeňskou filhramonii, nebo si poslechnout, jak zní jejich jméno zahrané Mozartem a je toho mnohem více. Musím říci, že takto dobře udělané muzeum tak, že je blízké současnému náročnému mladému návštěvníkovi jsem snad ještě neviděl.

Na závěr si v obchodě můžete koupit tričko, CD, nebo tašku nebo cokoliv co vás napadne s motivem klasické hudby a jejích skladatelů. Ale u nás CD koupíte levněji 🙂

https://www.zalozka.cz/nebojte-se-klasiky-6-wolfgang-amadeus-mozart-34234

https://www.zalozka.cz/nebojte-se-klasiky-7-ludwig-van-beethoven-34235

Tak nezapomeňte, až pojedete do Vídně, Dům hudby určitě nevynechejte.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *