Knihy nominované a oceněné cenou Magnesia Litera 2023

Magnesia Litera je české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Patronem soutěže je Václav Havel. U zrodu této literární soutěže stál výrobce minerální vody Magnesia, kterým je společnost Karlovarské minerální vody. Ta je také hlavním sponzorem literárních cen.

Hlavním úkolem literární soutěže Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy bez ohledu na žánry. Stejná pozornost je věnována spisovatelům, básníkům, překladatelům, nakladatelům, vědcům i teoretikům. Ocenění je rozvrženo do celkem devíti kategorií, které se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci. Magnesia, sponzor literárních cen, odměňuje kvalitní knihy a jejich autory honorářem ve výši 200 000 Kč.

Ve srovnání např. se Státní cenou za literaturu, jež se zaměřuje hlavně na beletrii, postihuje Magnesia Litera celé spektrum toho, co je knihami přenášeno.

Vyhlašovatelem výročních knižních cen Magnesia Litera je občanské sdružení Litera. Členy tohoto sdružení jsou významné osobnosti z institucí jakými jsou např. Akademie věd ČR, České centrum PEN klubu, Obec překladatelů, Obec spisovatelů, Svaz českých nakladatelů a knihkupců, česká sekce IBBY a také Nadace Český literární fond.

Čistý, skromný život – Viktor Špaček

Cena – Litera za prózu

Muž, který jednou večer v pantoflích otevře dveře a zjistí, že za nimi je milenec jeho manželky a s ním vše, co se snaží sám před sebou skrýt. Zapřisáhlý starý mládenec, který se honosí svou vyrovnaností, a přitom v kapse ohmatává lahvičku se sebevražedným prostředkem. Čtyřicetiletá účetní s domovem jako klícka — nebo je to vlastně klec?

Přestože Viktor Špaček umí napsat živé postavy, jaké známe z vlastního života, v těchto povídkách-portrétech nejde pouze o podobizny. Jejich ambicí je zároveň ztvárnit určitý postoj, jaký lidé zaujímají v té které životní situaci. Postavy jsou zachycovány většinou zevnitř, z okruhu jejich myšlenek, v nichž problémy a traumata úspěšně či neúspěšně zpracovávají. To, že si přitom často nevidí dál než na špičku nosu, jim přirozeně vůbec nebrání v přesvědčení o své pravdě. Řešení, která nakonec volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko.

Bitva o diamant – Bára Dočkalová

Sportovně-dobrodružný román pro kluky a holky. Luke je jedenáctiletý kluk, který nadevše miluje baseball. Hraje dobře, klade si vysoké cíle a ve svém vesnickém týmu je jeden z nejlepších. Bydlí však v americké divočině, daleko od měst a opravdových klubů, kde by se mohl svým velkým snům více přiblížit. Jednoho dne mu náhoda přivede do cesty slavného profesionálního hráče. Setkání spustí lavinu událostí, které obrátí život naruby nejen Lukovi, ale i ostatním dětem v okolí, a postupně přináší nečekané následky. Pokud chce Luke situaci zachránit, zbývá jediná možnost – vydat se na nepřátelské území a pokusit se navázat kontakt s těmi, které dosud nenáviděl.

Chór a disonance – Vladimír Papoušek

Cena – Litera za naučnou literaturu

Kniha Chór a disonance. Česká literatura 1947?1963 je volným pokračováním předchozí třísvazkové řady Dějiny nové („nové“) moderny a součástí dlouhodobého projektu Centra novější české literatury Filozofické fakulty Jihočeské univerzity. V první části knihy se autorský, který tvoří literární a umělečtí historici a teoretici z filozofických fakult Jihočeské a Karlovy univerzity, zabývá kulturními a ideovými souvislostmi této komplikované doby, kdy se po roce 1948 komunistický režim v Československu pokoušel o manipulaci celé společnosti ve jménu realizace utopického projektu příštího společenského „ráje“. V jednotlivých kapitolách se jejich autoři pokoušejí tyto dobové proměny oficiální literatury a kultury popsat a uchopit. Pozornost je však věnována i – mnohdy osamoceným –kulturním aktivitám vzdorujících jedinců či malých skupin, které usilovaly o svobodný projev a autonomní tvůrčí gesto, a to navzdory totalitárnímu úsilí o jejich ovládnutí a uzavření neprostupnou hranicí, jež oddělovala takzvaný socialistický tábor od zbytku světa. Druhá část pak mapuje morfologické proměny jednotlivých literárních druhů v daném období – lyriky, epiky a dramatu, a to vždy s ohledem na jejich širší kulturní a společenský kontext. Knihu doplňují též přehledy vybrané soudobé literární a kulturní produkce doplněné o významné společenské a politické události. – Vychází ve spolupráci s Filozofickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Dějiny lidí – Pestrost lidstva v 73 kapitolách – Martin Rychlík

Cena Litera za publicistiku

Všichni lidé všech dob si dávají jména, mají vymezenou rodinu a příbuzné, dávají si dary, zdobí svá těla, pečují o vlasy, počítají, užívají gest, zhotovují nástroje, dělí si mezi sebou práci, znají zákony, truchlí či nějak „tancují“. Roku 1945 pořídil kulturní antropolog George P. Murdock na základě nasbíraných dat klasický soupis tzv. kulturních univerzálií čili jevů, jež jsou společné všem lidským seskupením v čase a prostoru. Bohatě ilustrovaná kniha z této evidence vychází a v 73 tematických kapitolách nastiňuje neuvěřitelnou pestrost – a zároveň základní stejnost – nás všech, tedy lidí. Základem práce, která rovněž představuje stovky rozličných etnik (jako třeba Inuity, Komanče, Aztéky, Maory, Kapauky, Tody, Nuery, !Kungy, Pygmeje a další) či klasické etnologické koncepty, bylo přes sedmdesát dílů seriálu Antro, který takřka dva roky vycházel v sobotních Lidových novinách (v příloze Orientace).

Skutečná cesta ven – Patrik Banga

Cena Litera za debut roku

Jak obtížné je uniknout předsudkům, když žijete v romské komunitě na pražském Žižkově a kolem zuří devadesátky?

Pražský Žižkov devadesátých let čpí neutěšeností, drogami, alkoholem a rvačkami a vyrůstat ve zdejších romských komunitách znamená jediné — být předurčen k životu dalšího z nepřizpůsobivých.

Skutečný příběh novináře Patrika Bangy je výjimečně jiný. Zachycuje jeho životní cestu z romské čtvrti mezi novináře předních českých médií. Syrovým a velmi otevřeným stylem zobrazuje realitu dospívajícího chlapce, který se už v raném věku setkává s odmítáním, kriminalizací, rasismem a policejní brutalitou. A hledá skutečnou cestu ven.

Šelma – František Šmehlík

Cena Litera za detektivku

Ministr vnitra slovně napadne mladého novináře, který píše o jeho údajném propojení s podsvětím. Konflikt plný výhružek zachytí kamery, což rozpoutá velkou mediální kauzu. O několik dní později je žurnalista spolu se svou partnerkou zavražděn. Podle řady indicií šlo o nájemnou vraždu, způsob zabití novinářovy přítelkyně však odkazuje na nevyřešenou sérii vražd ze Šumperska před sedmi lety. Vrchní vyšetřovatelka Laura Ara se spolu s kolegy (mezi nimiž je i Václav Cesta, kterého znají čtenáři z detektivního románu Slyšet jeleny zpívat) prodírá bahnem politické mafie, kmotrů a lobbistů s vazbami na zahraniční zločinecké gangy. Bylo skutečně vrahovým hlavním cílem umlčet nepohodlného novináře?

Zen žen – Jednou se tomu zasmějem – Lela Geislerová, Ondřej Martin

Cena Litera za humoristickou knihu

Oblíbené stripy z časopisu Respekt se vracejí ve zbrusu novém knižním výboru, který se neztratí v žádné plátěné tašce ani kabelce. Zábavná kniha o ženách a mužích, o rodičích a dětech. O našich vztazích partnerských, milostných, ale i rodičovských a přátelských. Rozchody, filozofování nad vínem, milostné trapasy, zlobivé děti, nemožní partneři, cynické matky a ještě trocha vína… Tento svazek, jenž přináší krátké příběhy z let 2017–2022, neopomíjí ani další „radosti“ naší doby, třeba domácí karanténní ponorku. Lela Geislerová a Martin Mach Ondřej se opět představují v nejlepší formě. Díky svému nadhledu, smyslu pro humor i pro psychologický detail povyšují známé situace na zábavné etudy z nekonečného seriálu mezilidských vztahů.

Písečníci a probuzení krále – Václav Dvořák

Cena Kosmas Cena čtenářů

Po dlouhých sedmadvaceti letech procitá posádka mezihvězdné lodi Poutník z hibernace. Ale kdosi nebo cosi na probuzení ještě čeká…Vraťte se s Tomášem Nebulou a jeho přáteli na palubu akademie Singularity a odhalte další tajemství vesmíru!
Dobrodružný příběh z daleké budoucnosti Písečníci a bludný asteroid si oblíbily tisíce malých i velkých čtenářů a bez podpory nakladatelství se stal bestsellerem. Nyní Václav Dvořák, autor a nakladatel (držitel Ceny čtenářů Magnesia Litera 2021), přichází s pokračováním, které je opět doprovázené úžasnými ilustracemi Jakuba Cenkla.
„Václav Dvořák – nenápadná liberecká hvězda současné literatury pro děti a mládež, jejíž tvorbu zhltnou bez mrknutí oka i jejich rodiče.“ – Časopis Respekt.
Vychází s podporou Ministerstva kultury České republiky, 528 stran, 30 barevných ilustrací.
Pro čtenáře od 9 do 99 let.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *