Vraní oko – Michaela Klevisová

Recenze na knihu „Vraní oko“ – Michaela Klevisová:

Kniha „Vraní oko“ od české autorky detektivních románů, Michaely Klevisové, je dalším příspěvkem do jejího rozmanitého a kvalitního díla. S touto novinkou se čtenáři opět setkají se sympatickým inspektorem Josefem Bergmanem, který je od minulého setkání v románu „Drak spí“ z roku 2020 stále v jejich paměti.

V „Vraním oku“ je pátrání inspektora Bergmana a jeho kolegyně Sylvie Sedlákové přeneseno z pražského prostředí na jih Moravy, poblíž řeky Dyje. Jejich úkolem je vyřešit případ vraždy profesorky Daniely Rybové, který má spojitost s dřívějšími událostmi. Kriminalisté objeví další podezřelá úmrtí a postupně se snaží odhalit, kdo a proč stojí za těmito tragédiemi. Zároveň se v knize dozvídáme o historii tohoto jihomoravského místa, lidových tradicích, vodním ptactvu a ochraně přírody.

Styl psaní Michely Klevisové je pro mě osobně velmi příjemný a její detektivky jsou koncipovány tak, aby čtenáři nabídly nejen napínavý detektivní příběh, ale také další zajímavé aspekty. Autorka se snaží osvětlovat témata, na která bychom neměli zapomínat, a do svých knih zakomponovává různé části českého i zahraničního prostředí. Její popisy přírody a prostředí jsou detailní a atmosférické.

V „Vraním oku“ je příběh vyprávěn z několika úhlů pohledu, což dodává románu hloubku a autentičnost. Postavy jsou promyšlené a mají své vnitřní motivace, což je příjemné a zvyšuje zájem čtenáře o jejich osudy. Kriminalistické metody a vyšetřování jsou věrohodně popsané, ačkoli kniha není zaměřena na krveprolití a brutální scény, ale spíše na psychologii postav a jejich motivy.

Jednou z klíčových myšlenek v knize je otázka svobody a toho, jak si ji každý z nás představuje. Autorka prostřednictvím svých postav reflektuje různé pohledy na lidskou svobodu, kdy ji jeden vnímá spíše jako anarchii a pro druhého je svobodou větší jistota a řád. Vyzkoušejte českou detektivku, kde nenaleznete detektiva s nadpřirozenými schopnostmi, ani litry krve. Ne druhou stranu je však Vraní oko mnohem zemitější, a reálnější, což nijak neubírá napínavosti a čtivosti.

Další tituly Michely Klevisové na Záložce:

https://www.zalozka.cz/stesti-je-zadarmo-41621

https://www.zalozka.cz/proklety-kraj-134011 i jako audiokniha: https://www.zalozka.cz/audioknihy/proklety-kraj-4603

https://www.zalozka.cz/zlodejka-pribehu-141675

https://www.zalozka.cz/kroky-vraha-142650 i jako audiokniha: https://www.zalozka.cz/audioknihy/kroky-vraha-321

https://www.zalozka.cz/dum-na-samote-142653

https://www.zalozka.cz/zmizela-v-mlze-142654 i jako audiokniha: https://www.zalozka.cz/audioknihy/zmizela-v-mlze-999

https://www.zalozka.cz/ostrov-sedych-mnichu-144084 i jako audiokniha: https://www.zalozka.cz/audioknihy/ostrov-sedych-mnichu-912

https://www.zalozka.cz/snezny-mesic-144489 i jako audiokniha: https://www.zalozka.cz/audioknihy/snezny-mesic-1116

https://www.zalozka.cz/cekani-na-kocoura-153204

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *