Funny Girl – Nick Hornby – zábavný román inspirovaný skutečným příběhem dívky, která ve své době ovládla televizi, ale na rozdíl třeba od Marilyn Monroe se jí nepodařilo prosadit ve filmu…

Kniha „Funny Girl“ od slavného britského autora Nicka Hornbyho představuje další skvělý příklad jeho mainstreamové literatury. Tato kniha, odehrávající se v šedesátých letech minulého století, je vtipným a dojemným vyprávěním o Barbře, ambiciózní mladé ženě, která se snaží proniknout do světa televize a stát se slavnou herečkou. Hornby svým typickým jemným humorem a zručností vytváří postavy, které jsou inteligentní, talentované, ale zároveň plné vnitřních konfliktů a nejistot.

Barbara je okouzlující dívka z malého města, která se odhodlá opustit svůj dosavadní život a vydává se do Londýna sledovat svůj sen o slávě na televizní obrazovce. Její začátky v novém prostředí nejsou vůbec snadné, ale díky svému talentu a odhodlání se jí podaří získat roli v populárním televizním seriálu. Postupně začíná získávat uznání a slávu, a je o ní čím dál více mluveno a psáno. Nicméně, aby si udržela své místo ve světě showbyznysu, musí se vypořádat nejen s konkurencí, ale také s vlastními pochybnostmi a otázkami ohledně svého vztahu s jedním ze svých hereckých kolegů.

„Funny Girl“ je plný typického hornbyovského kouzla. Autor nás zasazuje do světa postav, které usilují o úspěch ve velkém světě televize a filmu, ale zároveň se potýkají s různými problémy a vnitřními konflikty. Hornby si vynikajícím způsobem pohrává se subtilními odstíny pocitů a nálad a přináší čtenářům nádhernou dávku ironie prostřednictvím tichých úvah vypravěče a jiskřivých dialogů mezi postavami.

Kniha také poskytuje zajímavý pohled na život ve šedesátých letech, kdy se společnost dramaticky měnila. Hornby se věnuje tématům jako jsou umělecké neshody, rodinné vztahy, sláva a ztráta identity. Tyto témata jsou zpracována s citlivostí a hloubkou, což činí knihu „Funny Girl“ nejen zábavnou, ale také působivou.

Jedinou nevýhodou knihy může být její pomalé tempo, které se místy zdá být příliš rozvláčné. Někteří čtenáři by mohli cítit, že se příběh neubírá dostatečně rychle vpřed. Nicméně, pro ty, kteří si libují v do detailů propracovaných postavách a přesně vystavěném prostředí, toto tempo může být zcela přijatelné.

Celkově vzato, „Funny Girl“ je další výbornou knihou od Nicka Hornbyho, která nabízí směsici humoru, emocí a skvěle vystavěných postav. Je to příjemné a zábavné čtení, které zároveň klade důraz na hlubší témata. Pokud jste fanouškem Hornbyho předchozích děl, nebo pokud si užíváte literatury, která kombinuje komedii s citlivým vyprávěním, pak je „Funny Girl“ kniha, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Kniha Funny girl se stala předlohou televizního seriálu „Funny Woman“.

Nick Hornby je autorem řady úspěšných i zfilmovaných románů jako například „Jak na věc“ nebo „Všechny moje lásky“…

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *