Sběratelka příběhů – Sally Pageová

Recenze: Sběratelka příběhů od Sally Pageové

Sběratelka příběhů“ od Sally Pageové je kniha, která vás nadchne svou krásou, hloubkou a skvělým vyprávěním. Tato kniha je naprosto doporučeníhodná, protože je opravdovým skvostem.

Hlavní postavou knihy je Janice, uklízečka v Cambridgi, která sbírá příběhy ostatních lidí. Během let jí lidé příběhy vyprávěli a ona si je uschovala v paměti, považovala je za poklad a pravidelně se k nim vracela. Když začne uklízet u devadesátileté paní B, Janice potkává někoho, kdo chce slyšet její vlastní příběh, který Janice nemá v úmyslu sdílet.

Janice však nepočítala s tím, že paní B je bystrá a najde způsob, jak Janice přimět k otevření se. Tato kniha se mi opravdu líbila.

Je možné se na tuto knihu napojit. Jednoduchá myšlenka, že každý má příběh, že obyčejní lidé se dostávají do neobyčejných situací nebo vykonávají neobyčejné skutky, je něco, čemu věřím a co považuji za pravdivé. Každý den pracuji s příběhy jiných lidí. Věřím, že je to privilegium, když někdo vypráví svůj příběh právě vám. To je také jádro knihy „Sběratelka příběhů“ a to, co ji činí dojemnou a krásnou knihou, do které se rádi ponoříte.

Postavy v této knize jsou skutečně zajímavé. Snadno jsem si dokázal představit, proč by lidé Janici svěřovali své příběhy. Opravdu jsem chtěl, aby si uvědomila svou hodnotu. Měla zvyk sebe dehonestovat a často se označovat jako „jen uklízečka“. Měla malou představu o tom, jak vysoko si ji její zákazníci váží. Nikdo ji neviděl jen jako „uklízečku“ a ke konci toho ani ona sama. Rád jsem sledoval, jak získávala sebedůvěru, jak se dokázala postavit k různým situacím a těšilo mě, kde tato postava je ve svých padesáti letech. Rád bych viděl více hlavních postav v tomto věku.

A teď k paní B. Pokud se mi podaří dožít se devadesáti let, chci být jako paní B: chytrá, lstivá, nadávající, bezstarostná o to, co si myslí ostatní, občas si dávající skleničku brandy a vyprávějící příběhy. Paní B se postarala, aby Janice k ní stále chodila, vyprávěla příběhy jako Šeherezáda ze „Tisíce a jedné noci“ – jeden z mých oblíbených odkazů v této knize – a trik, který bych pravděpodobně ocenil.

Bylo skvělé sledovat, jak jejich vztah a přátelství rostou, jak spolu spolupracují, jak si začínají vzájemně vážit a respektovat. A co je nejdůležitější, líbilo se mi, že Janice svěřila paní B svůj vlastní příběh.

Tato kniha je plná empatie. Je to příběh o přátelství a vztazích. Je to příběh o druhých šancích, vinně, odpouštění sobě samému, o začátcích, o znovu budování života a o žití.

Pokud hledáte knihu plnou srdce, která vás rozesměje, donutí vás přemýšlet a nechá vás se smíchem na tváři po poslední stránce, doporučuji vám „Sběratelku příběhů“. Je to naprosto nádherná kniha.

Na závěr bych rád řekl, že osobní příběhy lidí jsou zvláštní. Pokud se na vám někdo rozhodne svěřit se svým příběhem, oceněte to a uzamkněte jej někde na zvláštní místo, stejně jako Janice.

Přeji vám příjemné čtení.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *