Jana Bernášková – Koloušek

Recenze knihy „Koloušek“ od autorky Jany Bernáškové

Jana Bernášková se nám představuje jako herečka, která nyní osvěžuje i literární scénu svými poutavými a čtivými romány. „Koloušek“ není výjimkou a potvrzuje, že autorka umí nejen zaujmout na filmovém plátně, ale také poutavě psát. Kniha nabízí zábavný pohled do života hlavní hrdinky Lucie, který je plný humoru, emocí a zážitků.

Na první pohled by se mohlo zdát, že „Koloušek“ je pouhá oddechovka pro letní dny, ale již po několika stránkách se ukazuje, že kniha má mnohem hlubší rozměr. Hlavní hrdinka Lucie prožívá klinickou smrt, což ji nutí zamyslet se nad svým životem a začít nový rozjezd. Autorčina schopnost vnímat lidské myšlenky a emoce se projevuje vždy, když Lucie hodnotí svůj dosavadní život a snaží se nalézt smysl a cíl.

Jana Bernášková se v tomto románu nebojí zkoumat komplexní vztahové situace. Lucie se potýká s dilematem, jak skloubit své city ke dvěma mužům – svému nastávajícímu manželovi a mladému a atraktivnímu „Kolouškovi“. Autorčina schopnost vnést do děje romantiku, erotiku a psychologickou hloubku je zřetelná, a to vytváří poutavý a autentický portrét postav.

Kniha zaujme i svými různorodými tématy, která se prolínají. Vedle vztahových zápletek se věnuje také otázkám ženské emancipace, mateřství, smrtelnosti a nesmrtelnosti duše. Lucie se potýká se svými vlastními pochybnostmi a strachy ohledně svatby a manželství, což přináší do příběhu hloubku a aktuálnost.

Jana Bernášková v knize dokázala zachytit i humor, který se táhne celým příběhem. Luciina afektovanost a neobvyklé situace, do kterých se dostává, čtenáře pobaví a zároveň mu umožní lépe se vcítit do jejího světa. Děj románu je dobře strukturován a autorčin schopnost psát dialogy dodává postavám autenticitu.

Nápadité je také spojení hereckého prostředí a osobních vztahů, které se odehrávají v zákulisí filmového světa. Tato dvojí rovina zajišťuje příběhu zajímavou kulisu a podtrhuje složitost a dynamiku Luciina života.

„Koloušek“ od Jany Bernáškové je nejen romantickým příběhem plným emocí, ale i hlubokou reflexí nad životem a jeho smyslem. Skvěle napsané postavy, poutavý děj a komplexní vztahové situace činí z této knihy nezapomenutelný zážitek. Jana Bernášková opět ukázala svůj talent nejen na hereckém, ale i literárním poli. „Koloušek“ je důkazem toho, že moderní česká literatura má co nabídnout i těm, kteří dávají přednost zahraničním autorům.

Další knihy Jany Bernáškové na Záložka.cz

https://www.zalozka.cz/jak-prezit-sveho-muze-129166

https://www.zalozka.cz/coura-135612

Audioknihy ke stažení:

https://www.zalozka.cz/audioknihy/coura-4849

https://www.zalozka.cz/audioknihy/jak-prezit-sveho-muze-2123

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *